Waarom roeien, Marianne?
Het liefste was ik vroeger een balsport gaan doen. Maar ja, door een probleem met mijn benen ging dat helaas niet. Zo kwam ik uit bij roeien omdat je dat zittend kunt doen. De tweede reden is dat wij vroeger een wherry in Vinkeveen hadden. Vanuit de Watergraafsmeer, waar ik als kind met mijn ouders woonde, waren wij zó in Vinkeveen om dagtochtjes te maken. Vanuit ons bootje was het geweldig bramen plukken. Heerlijke, grote, zwarte bramen; alleen vanaf het water kon je er bij. Zeilboten waarschuwden ons voor ondiep water, maar met een wherry heb je nauwelijks diepgang dus wij konden bij bramen komen, waar zij niet bij konden. ’s Avonds legden wij aan aan een van de eilandjes (waarvan er toen veel meer waren dan nu). Mijn moeder had een pan stamppot meegenomen, die we opwarmden op een vuurtje. Die wherry was een bijzonder bootje: een Engelse, overnaadse, scheehouten wherry uit 1898. Compleet met kussens en een tapijtje op de bodem. En met een mast waardoor je er ook mee kon zeilen. Hij heette De Halve Maen. Mijn ouders hebben vroeger geroeid bij Willem III. Mijn vader heeft later de boot aan Willem III verkocht en volgens mij hebben ze hem daar nu nog.

  

Instructie
Op vrijdagmorgen kreeg ik instructie van Esther Röling eerst in een C1. Dat was elke vrijdag een feestje. Eerst een half uur oefeningen aan het vlot en daarna een flink stuk de Amstel op. Vervolgens kwam ik in ploegen in een C2 of C4. En dat doe ik nog steeds. Ik roei mee in ploegen op zaterdag- en zondagmorgen. En, als het uitkomt, op donderdagmiddag.

Heb je in de tijd dat je lid was naast roeien ook vrijwilligerswerk gedaan en zo ja wat?
Ik heb mijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan: bij Michiel de Ruyter o.a. volwassenen instructie, koken bij evenementen zoals het Verhalendiner en op de klusdagen helpen in de tuin.

Wat was het raarste wat je hebt meegemaakt in de afgelopen 25 jaar?
Op een mooie dag maakten we een roeitocht. Onvermijdelijk kwam het moment dat er een sanitaire stop noodzakelijk was. Een van de maatjes, een vlotte dame, sprak een man aan die op de kant stond. Mag dat even bij u? Binnen 10 min. zaten we (na de sanitaire stop) met z’n allen bij hem in de tuin, eerst met koffie en thee en later met een wijntje en een hapje. Zo gezellig. Van de verdere roeitocht kwam niks meer terecht, maar we hadden een geweldige middag.

Wat was het leukste wat je hebt meegemaakt de afgelopen 25 jaar? 
Bovenaan de lijst: de roeitochten door Berlijn over de Havel, de Spree en de Wannsee. De foto’s zijn van het rondje Vinkeveen, dat we als proeftocht we hebben gevaren om te zien of we de etappes van 35 km konden halen. Twee jaar later de tocht over de Weser van Kassel naar Minden. We hadden een gezellige ploeg (je zit toch een week letterlijk en figuurlijk met elkaar opgescheept); ik vond het geweldig om een ander land vanaf het water te zien, en de sfeer van bv Oost-Duitsland te proeven. Aan Wim Bos hadden we een voortreffelijke gids in Berlijn. Ook bijzonder: de blote mannen op vlotten in Oost-Duitsland. Daar keken we wel even van op. FKK: Frei Körper Kultur. ’s Lands wijs, ’s lands eer.

Tot slot: ik wens iedereen heel veel plezier! Zoals je ziet is er met roeien genoeg te beleven.

LTH