Beste Leden van de Roei-en Kanovereniging Michiel de Ruyter:

Zaterdag 18 maart a.s. is er weer de jaarlijkse Opschoondag van onze vereniging.

Het is inmiddels genoegzaam bekend bij de leden, maar ook nieuwe leden moeten we even vertellen dat wij al jaren een schone taak op ons hebben genomen om de Amstel en zijn oevers te ontdoen van allerlei zwerfvuil.

De Gemeente Uithoorn is daar reuze content mee en levert de club de nodige materialen om het ons gemakkelijk te maken. Het gaat dan om de grijpers, de zakken (elk jaar in een andere kleur) en hesjes.

Want degenen die langs de weg lopen moeten goed zichtbaar zijn en ook het ‘uniform’ werkt een soort verbroedering in de hand.

Zo voelen we mee met Dirk Groot uit Purmerend, die nu bekend is geworden als de Zwerfinator!
Hij ruimt niet alleen op, maar maakt foto’s van de troep en registreert ook allerlei gegevens.  Zo wordt het fabrikanten en de overheid duidelijk dat het een groot probleem is.  Hij bewijst daarmee bovendien dat er meer wordt weggegooid dan de officiële cijfers weergeven.

Het gaat om het bewustzijn te vergroten bij jong en oud. Afval hoort niet in de berm. Echt iedereen kan het makkelijk in prullenbakken doen of mee naar huis nemen.

Dirk zegt ook met klem dat statiegeld op flesjes heeft geholpen en dat dit nu nog nodig is op blikjes.

Toch blijft het zot dat we nog steeds het paard achter de wagen spannen met onze opruimacties: laten we het bewustzijn vergroten, vervolgens druk uitoefenen op de overheid voor meer wetgeving en zo de fabrikanten en de Mc Donalds duidelijk maken dat het milieu met grote zorg beschermd moet worden!

Voor iedereen die op 18 maart een uur of meer komt helpen: Vanaf 9.00 uur is de aftrap en na afloop is er koffie met taarten: Catja brengt de heerlijke taart van Westerbos mee en ook de Gemeente Uithoorn laat zich met taart van de goede kant zien!