Nu het sneller donker en regenachtig weer wordt ziet iedereen hoe belangrijk het is om te voldoen aan de Richtlijn Zichtbaarheid op het water. In de praktijk hebben we dit jaar met de Alida ook ervaren hoe gevaarlijk het kan zijn als er een aanvaring plaatsvind met een groter schip.

Sinds 1 november gelden nieuwe veiligheidsrichtlijnen van de Roeibond om opvallende kleding te dragen tijdens het roeien. De roeicommissie van Michiel de Ruyter staat achter deze richtlijn, omdat het de veiligheid verhoogt en mogelijk ongelukken kan voorkomen.

De Richtlijn Zichtbaarheid op het water luidt als volgt:

  1. Skiff-roeiers, slag- en boegroeiers en stuurlieden dragen tijdens het varen bij daglicht goed zichtbare kleding. De kleurstelling van ons MDR tenue voldoet aan deze richtlijn. In ieder geval voldoen niet: overwegend zwart, donkerblauw, grijs of groen.
  2. In de loods komen gele hesjes te hangen om te gebruiken bij het roeien. In deze hesjes kun je redelijk roeien, maar ideaal is het niet. Beter is het dus om in MDR tenue te dragen of fluoriderende kleding aan te schaffen.

Tijdens wedstrijden is het verplicht om in het MDR tenue te varen en vervallen bovenstaande richtlijnen.

We zullen tijdens de komende ALV deze richtlijn opnemen in ons Huishoudelijk Reglement om te voldoen aan de Richtlijn Zichtbaarheid KNRB.

https://storage.knrb.nl/2022/01/2022/01/89746946-richtlijn-veiligheid-2021.pdf