Een paar maanden geleden heb ik wat geschreven over jeugdinstructie. Tijd voor een update voor de leden van MdR.

In september zijn Danya Tellekamp en Sanne Burggraaf geslaagd voor S2. Geen geringe prestatie, omdat ze pas in mei lid zijn geworden van MdR en toen pas voor het eerst in hun leven gingen roeien.

We hebben Olaf Hogerwerf verwelkomd als nieuw jeugdlid. Hij doet goed zijn best om te leren roeien en kan de komende weken al mee roeien in een C-boot. Met mooi roeiweer roeit de 10-jarige Sabrina in een skiff. Velen hebben haar denk ik al zien roeien. Eigenlijk zou ze nog iets moeten groeien om in een roeiboot te passen, maar ze vindt roeien wel erg leuk. Als het goed roeiweer is dan kan ze roeien en met slecht weer en met name met veel wind mail ik naar haar ouders dat ze beter kan thuis blijven. Met haar ouders heb ik de afspraak gemaakt dat ze op de wachtlijst staat om lid te worden, want contributie betalen en niet kunnen roeien is geen optie in dit geval.

Op zondag 28 september zijn we naar Purmerend gereden en hebben daar wedstrijden geroeid. Er was een mooie medaille oogst, maar er waren weinig deelnemers. Afgelopen zaterdag zijn we naar Leerdam gereden om daar mee te doen aan de Coupe des Jeunes. Ook daar was het aantal deelnemers minder dan ik verwacht had. Bij de Coupe des Jeunes moet je je eigen boten meenemen en bij een aantal verenigingen hebben senior roeiers gezegd dat ze de boten nodig hadden om zich voor te bereiden op de ´novembervieren´ op zondag 7 november. Schandalig dat je junior leden geen boot gunt. Ik heb een ingezonden brief geschreven in Roei! (het blad voor alle roeiers) De brief wordt niet geplaatst, maar ze gaan er wel aandacht aan besteden door middel van een artikel. Dat betekent meer aandacht dan mijn ingezonden brief.

Isabelle, Danya en Sanne wilden graag in een C4 meedoen tijdens de wedstrijden in Leerdam, maar dan kwamen we 2 dames tekort. Ik heb met RV Alphen gemaild en 2 meisjes van RV Alphen wilden samen met onze meisjes een ploeg vormen. Ze hebben een keer in Alphen en een keer bij ons getraind. Ik vond dat ze samen goed roeiden. Ze hebben zelfs de dagprijs gewonnen in Leerdam. De contacten zijn gelegd met RV Alphen en ik hoop dat we in de toekomst wat meer kunnen samen werken.

Bij het opladen van boten voor de wedstrijden in Leerdam bleek dat bijna alle spanbanden waren verdwenen. Bart Burggraaf heeft de volgende dag nieuwe spanbanden gemaakt. Er waren ook wat lampjes kapot van de botenwagen en ook die heeft Bart op het aller laatste moment kunnen vervangen. Als er iemand goed bezig is geweest voor MdR met de voorbereiding van de wedstrijd Coupe des Jeunes dan is dat Bart! Wat een klasse.

We blijven naar wedstrijden gaan, want zaterdag 11 december hebben we wedstrijden in Utrecht. We hoeven dan geen boten mee te nemen. 27 November hebben we in Den Haag ergometerwedstrijden, de eerste van de jaarlijkse trilogie.

Zo langzamerhand wil ik ook de jeugdleden opleiden voor hun stuurproeven, zodat we van de zomer ons kunnen concentreren op S3.

Het wordt nu (te) koud weer om te beginnen met roeien, maar moedig je buur- en kleinkinderen aan om te gaan roeien in het nieuwe jaar. Nieuwe jeugdleden zijn altijd van harte welkom.

Lex van Emden