Optimist on Tour is een initiatief van het Watersportverbond om kinderen kennis te laten maken met watersport. SPUK (Stichting Promotie Uithoorn en de Kwakel) had vorig jaar Optimist on Tour naar Uithoorn willen halen en dan in het centrum van het dorp. Vorig jaar kon dat niet doorgaan maar dit jaar met een strak Corona-protocol kon dat wel. Omdat ouders nog geen sportactiviteiten van hun kinderen langs de lijn mogen bewonderen werd op aangeven van Jan Hazen MdR benaderd. Met een afgesloten terrein was het makkelijker het Corona-protocol te handhaven.

Aanvankelijk was de club een beetje sceptisch maar uiteindelijk kon het doorgang vinden en werd het een bij MdR passend evenement. De organisatie was volledig in handen van het Watersportverbond. Zij hebben scholen benaderd en reclame gemaakt in lokale kranten en op social media. Voor de inschrijving hebben ze een prima webpagina beschikbaar en alles loopt als een geoliede machine.

We hebben in april 1 meeting gehad met vertegenwoordigers van het Watersportverbond, SPUK, de gemeente Uithoorn en ikzelf van MdR. Daarna heb ik nog een paar keer een vraagje gehad en vervolgens kwamen ze met 2 vrachtwagentjes met aanhangers op de afgesproken tijd aangereden.

Ter plekke bij de club overlegd met hun projectleider waar de velden konden liggen en uitgelegd waar ze stroom konden halen vervolgens hebben ze probleemloos alles opgebouwd. 5 uur later was dat klaar. Mijn hulp was daarbij niet nodig dus ik ben het gras gaan maaien. Alles was zo gesitueerd dat de normale MdR clubactiviteiten nauwelijks hinder ondervonden.

Optimist on Tour is vooral bedoeld voor kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool. Er was ruimte voor meer dan 500 kinderen maar een aantal Uithoornse scholen hadden niet door dat dit een geweldige kans was. Maar toch ruim 300 kinderen hebben geproefd van de watersport. Hun programma bestond uit 20 minuten waterproefjes doen in het waterlab waarbij dan alle kinderen een witte labjas droegen. Daarna gingen ze of kanoën met een sit-on-top of een sup of zeilen in een Optimist.

Er zijn ouders die niet willen dat hun kinderen worden gefotografeerd. Deze kinderen droegen een andere kleur zwemvest zodat fotografen daar rekening mee konden houden. De instructeurs waren allen van het Watersportverbond en veelal goede zeilers. Hun regels zijn duidelijk en werden strak gehandhaafd.

Het weer was variërend van prachtig tot best goed en ik heb alleen maar blije kinderen gezien. Voor het SPUK (die dit alles bekostigde) was het een geslaagd evenement. Voor MdR was het een cadeautje. 300 kinderen hebben kennisgemaakt met de club en wordt de mogelijkheid geboden om een proefles roeien of kanoën te doen. Gemiddeld doen 10% van de kinderen een proefles bij een watersportvereniging in de buurt.

Jammer was dit keer dat ouders niet het terrein op mochten, mogelijk kan dat een volgende keer wel. Dat zou een prachtige mogelijkheid zijn om ook de ouders in een kano of roeiboot te laten instappen.

Harrie Wessels