Virtuele wedstrijden
De KNRB doet heel veel moeite om roeiverenigingen te stimuleren jeugdleden aan te trekken. Er is een speciale commissie opgericht met een viertal subcommissies. Zij stimuleert op dit moment onder andere virtuele wedstrijden. Jeugdleden roeien bij hun vereniging 500 of 1000 meter en een contactpersoon geeft dit door aan een centraal registratiepunt. Als alle tijden binnen zijn dan weet je wie het snelst geroeid heeft. Een maand later wordt dezelfde wedstrijd georganiseerd en dat is het enige dat het roeien op dit moment kan stimuleren. Een echte wedstrijd bij een vereniging met roeiers van diverse verenigingen is natuurlijk veel, veel gezelliger.

Workshops
De KNRB heeft een aantal workshops georganiseerd om kennis te vergroten bij jeugd instructeurs te vergroten. Aan een aantal daarvan heb ik meegedaan.

DIYR
De KNRB stimuleert ook de DIYR, Dutch International Youth Regatta, een nieuwe wedstrijd op de Bosbaan tijdens het eerste weekend van juli. Alle jeugdleden in heel Nederland zijn dan van harte welkom.

Schoolroeien
Men hoopt ook weer het schoolroeien nieuw leven in te blazen.

Landelijke afname jeugdroeiers
Tijdens de corona pandemie zijn er veel wedstrijden niet doorgegaan en een aantal zijn nog wel virtueel georganiseerd, zoals onze eigen jeugd ergometerwedstrijden. Het gevolg is dat er veel jeugdleden afgehaakt hebben bij Nederlandse verenigingen, ondanks alle pogingen van de KNRB om het jeugdroeien te stimuleren. Men denkt dat er te weinig afleiding geboden kon worden tijdens het roeien.

Het aantal jeugdleden bij Michiel de Ruyter
Bij onze vereniging zijn er geen jeugd roeiers weg gelopen. Toch hoop ik dat dat de restricties van de regering niet te lang duren, zodat we weer vrijuit kunnen roeien. Ik had vorig jaar gehoopt dat we stuurinstructie konden afronden in de maanden maart en april, maar een volwassen instructeur kan nog steeds niet in een boot gaan zitten met jeugdroeiers om stuurinstructie te geven. Ik heb het geprobeerd vanaf de kant, maar dat is onmogelijk om dat goed te doen. Dus het is nog even wachten tot dat instructeurs stuurinstructie mogen geven. Nu het weer wat warmer wordt kunnen we weer en gaan we weer letten op de techniek en oefeningen gaan doen. In de maanden december tot en met half februari was het te koud om oefeningen te doen.

Meer jeugdleden
Ondanks alle restricties moeten we wel vooruit blijven kijken en proberen jeugdleden te werven. Het is nu mogelijk om nieuwe roeiers de eerste beginselen van het roeien bij te brengen. Helaas nog niet in een skiff, maar in een C-boot. Het is gebleken dat de meeste jeugdroeiers zijn gaan roeien, omdat familieleden al roeiden. Maak je kleinkinderen, kinderen, (achter) neven (achter) nichtjes warm voor roeien. Er wordt elke zaterdag instructie gegeven aan jeugdroeiers van 10.30 tot 12.00 uur en dit jaar ook vanaf woensdag 10 maart om 16.30 uur. Later in het jaar starten we op woensdag vanaf 19.30 uur. Waarom schrijf ik dit? Ik weet echt niet wanneer we kunnen beginnen met open dagen, maar als er in maart, april of mei nieuwe jeugdleden instromen zou dat geweldig zijn. Tot op heden hebben we nog genoeg skiffjes, maar als het aantal jeugdleden uitbreidt dan heb ik wensen ten aanzien van de begroting 2022. Ik heb mij voorgenomen dat ik een belangrijk argumenten zal aandragen om voor te stellen om nieuwe skiffjes te kopen voor (erg) lichte roeiers. Maak me blij door in je familie rond te kijken en potentiële jeugdroeiers te interesseren. We hebben op dit moment een leuke groep roeiers/roeisters, maar nieuwkomers zijn van harte welkom.

Lex van Emden