Zondag 22 maart gaan we een rondje van 19 km varen. We beginnen op een TOP in Linschoten en varen vanaf Linschoten naar Montfoort en via Oudewater weer terug.

Het belooft een verrassende tocht te worden langs het mooie beschermde dorpsgezicht van Linschoten met de scheve Grote- of Sint-Janskerk en haar 450 hectare grootte landgoed.

Montfoort heeft nog zichtbare resten van hun kasteel en omwallingsmuur met als hoogtepunt de walmolen de Valkdie op deze muur is gebouwd. Helaas moeten we uit de boot willen we dit stukje historie kunnen bekijken, dus nemen we genoegen om tijdens onze overdraging het oude stadhuis met poort te bewonderen.

De historische stad Oudewater staat bekend om haar touwindustrie rond de VOC tijd met het oudste nog bestaande touwfabriek uit 1545 en de “Heksenwaag” uit 1482. Laatstgenoemde komt binnenkort misschien wel op de UNESCO werelderfgoedlijst te staan en geeft nog steeds certificaten af ter bewijs dat je geen heks bent.

Als het weer lekker is en het animo groot genoeg, stappen we op 2/3 van de tocht in Oudenwater voor een langere pauze uit de boot om de waag (6,50 of museum jaarkaart) te bezoeken, een ijsje te pakken, rondje door de stad te lopen of even op het terras bij te komen.

Genoeg historie en natuur te bewonderen tijdens deze tocht. Let op dat er zeker één en mogelijk twee overdragingen zijn (afhankelijk of de sluis zelf te bedienen is).

Wil je meer km’s varen? Dan is het een optie om meteen in Linschoten af te slaan, een rondje over de grachten van Woerden te maken en terug de tocht te hervatten. Dit is ca 10km extra. Varen op eigen gelegenheid dan.

Meld je aan via de kalender op de website.