next arrow

World Games – kanopolo

NED Dames Kanopolo World Games 2022 1500 1000
World Games deceptie voor de kanopolo spelers van Michiel de Ruyter in team NL

In de poule wedstrijden weten de Dames twee van de drie wedstrijden te winnen en de Heren één.  De Dames winnen de eerste wedstrijd tegen Engeland met een veelbelovende 5-0. Daarna in de kwartfinales spelen ze  tegen Nieuw Zeeland. Nederland begint uitstekend en loopt al snel naar een 2-0 voorsprong uit. Nieuw Zeeland komt dan uitstekend terug in de wedstrijd. Oranje heeft geen antwoord op de slim uitgespeelde aanvallen dwars door de Oranje verdediging heen. Oranje gaat de rust in met een 2-3 achterstand en kiest na de rust direct voor de veel riskantere ‘vijf uit verdediging’ – dus volle bak vrouw tegen vrouw over het hele veld. Hierdoor ontstaat veel druk op de ‘kiwi’s’, maar die kraken niet en benutten de ruimte om uit te lopen naar 4-2. Een afstandsschot brengt Oranje weer terug in de wedstrijd, maar Nieuw-Zeeland scoort weer uit de tegenaanval. In de laatste minuten komt Oranje nog terug tot 4-5, maar verder komen onze Dames niet. Uitschakeling voor Oranje. Een enorme teleurstelling voor de ploeg die voor minimaal een medaille komt.

De Heren spelen later die dag de kwartfinale tegen Duitsland. De wedstrijd verloopt behoorlijk frustrerend voor Nederland. Oranje heeft veel balbezit en bij vlagen het betere van het spel, maar weet dit niet in goals om te zetten. De Duitse keeper blinkt uit, ook door met twee machtige schoten Duitsland al snel op een 2-0 voorsprong te zetten. Oranje zet vervolgens continu druk, maar weet geen deuken in de ijzersterke verdediging van de Duitsers te beuken. Een afstandsbal en twee counters leiden tot een 5-0 eindstand. Geen halve finale dus voor Oranje. Teleurstelling overheerst na twee verloren kwartfinales.
Dan komt toch het goede nieuws:
Na de uitschakeling in de kwartfinales resteert voor beide Oranje teams nog de strijd om plaats vijf tot acht. De Heren winnen overtuigend van gastland USA (8-2). In de beslissende wedstrijd tegen Taiwan wordt een 3-1 achterstand recht gezet en een verlenging afgedwongen. Oranje scoort daarin de golden goal. Bij de Dames ook een verlenging tegen Groot Brittannië (4-4 reguliere speeltijd). De Britten scoren vlak voor tijd nog de gelijkmaker. In de verlenging trekt Oranje aan het langste eind en scoort de golden goal. In de laatste wedstrijd om plaats 5 wordt er overtuigend gewonnen van Singapore (4-1). Oranje heeft uiteindelijk zowel bij Heren als Dames knap de vijfde plaats veroverd.
Nu eerst bijkomen van de reis naar Birmingham USA en daarna gaan de Nederlandse teams (dan ook de junioren) zich voorbereiden op de Wereld Kampioenschappen, die van 16 t/m 21 augustus worden gespeeld in St. Omer, Frankrijk. Hier wordt ook zeker weer ingezet op een podiumplek! Misschien kunnen de dan in grote getale meereizende supporters hier nog een bijdrage aan leveren. Het is natuurlijk veel gaver om onder luid gejuich van je familie en vrienden je medaille in ontvangst te mogen nemen.