Zaterdag 7 augustus kijken heel wat mensen in Mijdrecht en Wilnis vreemd op als ze vier roeiboten langs zien komen. Het zijn de doorbijters van Michiel de Ruyter die een toertocht van 26 km  ondernemen met daarin 2 sluizen, veel (ook lage) bruggen, haakse bochten en soms smal vaarwater.

Na een voor mij nog ondoorgrondelijke besluitvorming over de te gebruiken boten vertrekt het gemêleerde gezelschap rond 11.15 u van de vlonders. Ja, ik kan er wel om lachen, zelfs als een compleet klaar liggende boot toch weer naar binnen gaat om geruild te worden voor ´een betere´! Je moet er ten slotte wel heel wat uurtjes mee op stap toch?

Volgens de weersverwachting kan er een bui vallen, maar de meeste roeiers zijn optimistisch. De Pondskoekersluis is de eerste horde die moet worden genomen. Het is een rijksmonument en het heeft een verval van 1,5 meter. Drie roeiboten gaan er tegelijk in. De vierde boot heeft daarna de sluis voor zichzelf en rekent voor alle boten af.

De Kerkvaart is het eerste rechte stuk. Degenen die aan stuurboordzijde naar boven kijken, zien donkere wolken naderen. De meeste druppels vallen ergens anders. In de Bruggesloot in het centrum van Mijdrecht ligt een jacht voor de brug. Het jacht is ongeveer even breed als de sloot en het is 5 minuten voor de lunchpauze van de brugwachter. De ‘kapitein’ van het schip ziet geen kans  om achteruit te varen om een beetje ruimte te geven aan de roeiers. Gelukkig gaat de brug toch nog open en hoeven we niet eerst een uur te wachten!

De Ringvaart op richting Wilnis met 3 lage bruggen en dan zoeken naar de goede afslag in het dorp, richting Nieuwkoop de Heinoomsvaart op. Dat is een prachtige vaart met enorm veel waterlelies en gele plomp. Om daar te komen passeren we opnieuw een lage brug, maken een paar mooie bochten en gaan dan op weg langs de Wilnisse Zuwe naar het Eiland van Hein. Daar is men aan het vissen en bouwt men aan faciliteiten. Die beloven veel voor volgend jaar, maar een lege tipi en veel hoog, nat en groen gras vormen nu de entourage. De lunch bestaat dus uitsluitend uit de zelf meegenomen broodjes, salades en koffie. Dat bederft de goede sfeer niet.

Dan volgt het resterende deel van de Heinoomsvaart tot de Oudhuizersluis. Het schutten gaat prima met 2 x 2 boten. We varen dan weer op hetzelfde niveau als in Uithoorn. Onderweg wordt gezwaaid naar fietsers, wandelaars en bekenden bij de camping / zorgboerderij / theetuin Amstelkade en bij de Strooppot. Handige plekken ook voor een wissel van ‘stuur’. Rond de klok van 5 uur arriveert iedereen weer bij de vlonders van MdR. Zoals dat heet: moe maar voldaan en niet nat geregend!

Gert