Op zaterdag 26 juni 2021 is het ´s-morgens een drukte van belang op het terrein van MdR. Het mag namelijk weer: een toertocht met roeiboten. Het gaat om een ‘rondje Ronde Hoep’. 23 dappere roeiers – een mix van oud en nieuw – nemen de uitdaging van Dick aan. Vijf boten worden naar het vlot gebracht, waaronder zelfs een Wherry.

Het weer is prachtig: niet te warm, weinig wind, wat kan een roeier beter wensen ? Ja: de weersverwachting voor eind van de middag! Volgens de ene ‘weerapp’ is er niets aan de hand, maar een andere verwacht mogelijk onweer. Na enige discussie wordt besloten richting Ouderkerk aan de Amstel te varen en dan te beslissen om door te varen volgens oorspronkelijke planning of over de Amstel terug te keren naar Uithoorn.

Allerlei extra uitrusting komt aan boord, zoals een pikhaak, hoosblik, peddel (ja echt !) en touwen om de boten mee vast te leggen.

De reis verloopt voorspoedig, inclusief de afwisseling van positie (stuur / roeien). Het terras van bakkerij Out loopt vol met MdR-leden. Favoriet is koffie met gebak. De weersverwachting is goed en we gaan met z’n allen richting de kiosk bij de Stockelaersbrug. De prijzen zijn in Euro’s maar verder is daar in 40 jaar niet veel veranderd denk ik. Aan de ronde tafels wordt vrolijk gepraat en van een ijsje, tomatensap of zelf meegenomen broodjes genoten.

Dan volgt de derde en laatste etappe over de Waver en Amstel. Het water is smal en de laatste boot moet de bruggetjes weer dicht doen. Zeker in dit deel van de route wordt duidelijk waarom je van alles goed moet leren bij de BRC. De smalle doorgangen, lage bruggen en veel bochten vragen om goede stuurkunst en heldere instructies die stipt moeten worden opgevolgd door de roeiers. Het lukt allemaal. In het laatste deel van de tocht wordt wat vaker een mini pauze ingelast om kramp tegen te gaan en om voldoende te drinken.

Eenmaal terug bij de Kampanje worden de boten van binnen en buiten schoon en droog gemaakt en wordt nog even nagepraat. In de verte (bij Leimuiden of nog verder weg) wordt de lucht donker en af en toe rommelt het onweer aan de horizon.

Foto’s van deze tocht kun je hier bekijken!

Gert