Mijn MdR – herinnering aan mijn eerste kanovakantie

Als je met een nieuwe sport begint zijn er veel eerste keren voor je: eerste keer in een kano, eerste kanopolo training, eerste KvA les, eerste keer wildwatervaren, eerste keer een kanopolo toernooi en een eerste keer wildwatervakantie. Ik twijfelde over de laatste twee onderwerpen en het lot heeft een knoop doorgehakt. Toen ik mijn verhaal over mijn eerste kanopolo toernooi namelijk kwijtraakte door het niet goed op te slaan, zag ik dat maar als een teken.

Mijn allereerste wildwatervakantie was naar de Allier waar een prachtig stuk water zou zijn voor beginners zoals ik! Deze week bestond voor mij uit vele eerste keren: voor het eerst een kampeervakantie, voor het eerst met meer dan vijf personen op vakantie en voor het eerst een vakantie die in het teken van sporten stond.

En ook: de allereerste keer DE KLOOF varen. De hele week werkten we er naartoe om DE KLOOF te gaan varen. Ja met hoofdletters, want we hebben het hier over het engste, lastigste en gevaarlijkste stuk van de hele week. Van de zenuwen kreeg ik die ochtend amper het ontbijt achter mijn kiezen…

Wat niet meehielp was dat de vaargroep was ingekrompen van twee vaargroepen naar één groep bestaande uit tien die hards, die een vaarproef moesten doorstaan om mee te mogen. Dit was een test voor ons uithoudingsvermogen, bestaande uit het varen van 17 kilometer op één dag. Halverwege de kloof stoppen schijnt namelijk geen optie te zijn.

Maar goed: 10 personen mogen dus mee. We vinden dit allemaal wel een beetje spannend, zo blijkt bij de eerste passage. We zitten nog een beetje gespannen in onze boot en hebben bij de eerste passage al een zwemmer. Niet goed voor het zelfvertrouwen…

Langzaam vinden we allemaal een prettig vaarritme en ruilen we de zenuwen in voor vaarplezier. De huilende rots (de mooie Franse naam ben ik vergeten, helaas!) doorstaan we in ieder geval allemaal zonder kleerscheuren.

Na de lunchpauzes volgende nog wat leuke passages alvorens we door gingen naar de rollercoaster. Deze passage deed zijn naam eer aan en kreeg toch een behoorlijk aantal kanoërs onderste boven. De een kwam met een eskimorol weer boven en de volgende moest toch de gehele rollercoaster uitzwemmen. Naar ik begreep geen pretje met alle rotsen en golven die je geheel overspoelden.

Twee dagen later krijg ik de kans om DE KLOOF voor de eerste keer met de raft af te gaan en had ik de kans om eens goed te bekijken hoe mooi de omgeving eigenlijk is (daar had ik tijdens het kanoën niet echt de tijd voor). Al met al heb ik een heerlijke eerste wildwatervakantie gehad!