In deze tijd waarin we niet geleefd worden door onze agenda, maar door hetgeen via de media tot ons komt, is het belangrijk om onze conditie goed op peil te houden. Sportverenigingen zijn gesloten, terwijl we allemaal wel alternatieven zien om met onze sport bezig te zijn. Iedereen ziet het sporten (roeien) met mondkapjes op als mogelijkheid, maar toch blijven verenigingen gesloten. We zullen ons moeten aanpassen en voorbereiden op het nieuwe roeien.

Omdat ik ben opgegroeid met het principe van de vier R-en, te weten: Rust, Reinheid, Regelmaat en Roeien; probeer ik mij daar ook in deze tijd aan te houden. Daarbij is het belangrijk om iets aan de lichamelijke conditie te doen. Mijn keus viel op het dagelijks meedoen met Nederland in beweging om 10.15 uur op NPO 1. Een goede voorbereiding vond ik belangrijk en ben daarom direct naar de bouwmarkt gegaan om hout te halen om zo’n mooi rond plateau te maken. Volgens mij kwamen veel mensen op datzelfde idee, want het was ontzettend druk bij de bouwmarkt. Intussen via internet een paar halters besteld. Als kleding gebruik ik mijn MdR zomertenue zonder petje. Na een dag knutselen was mijn plateau klaar en afgeschilderd in de originele kleuren rood met zwart. Ja, hoe verzin je het?

De volgende morgen rolde ik mijn plateau de kamer in en legde het neer op de plek van mijn relax fauteuil, recht voor de televisie. Trots stond ik klaar om aan mijn workout, onder leiding van mevrouw Olga Commandant, te beginnen.
Tijdens de warming up kijk ik altijd wie er op deze dag meedoen op de achtergrond. Olga en Duco zijn altijd aanwezig, maar de anderen variëren. Waarop deze mensen geselecteerd worden, blijft voor mij een raadsel. Essentieel is wel dat ze altijd moeten kijken alsof ze het leuk vinden en dus blijven glimlachen, ook al zijn ze helemaal kapot na een twintigtal squats.

De meeste oefeningen zijn goed te doen op mijn plateau. Echter, omdat ik mij op ongeveer 20 centimeter boven het vloeroppervlak van mijn woonkamer bevind, raak ik tijdens de armzwaai oefeningen de lamp die aan het plafond hangt en begint deze behoorlijk te zwaaien. Een ander probleem is de doorsnede van mijn plateau. Deze heb ik 1,5 meter gemaakt. Leek mij een veilige maat. Prima voor de enkele zijstap kick, maar een dubbele zijstap kick lukt echt niet. Moet dus steeds even afstappen, wat mijn oefening extra zwaar maakte. Al met al was het plateau niet een groot succes. Heb besloten om het voortaan zonder plateau te doen. Het afschaffen van deze attributen in de studio lijkt mij en kwestie van tijd. Ik heb ze wel een mailtje gestuurd met mijn suggestie.

Mijn plateau heb ik gesloopt en bij de vuilstort aangekomen, merkte ik dat velen dezelfde fout als ik hadden gemaakt en hun gesloopte creaties gingen afvoeren.
De opmerking Roeien met de riemen die je hebt, wil ik niet meer horen totdat we echt weer kunnen roeien.