Holle in Zwolle, en roeien en fietsen en schaatsen (in Dronten) 9 en 10 november

De Paul VeenemansPrijs is inmiddels wel bekend bij jullie. In 2014 alweer hebben velen van ons enthousiast meegewerkt. Het lijkt mij leuk om jullie weer eens het geheugen op te frissen en voor de “multi-sportende” nieuwkomers wellicht een leuke (nieuwe) uitdaging! Dit jaar was het de beurt aan De Zwolse.

Dat is gelijk het eerste aspect wat meedoen aan de PVP zo leuk maakt: ieder jaar weer op een andere locatie, bij een andere -meestal jubilerende- vereniging.Wat ook zo leuk van de Paul  Veenemans Prijs is, is dat iedere vereniging het op haar manier doet met de mogelijkheden die ze hebben.

Net als in 1992 – toen ik pas voor de 4e keer meedeed!-  was ZRZV De Zwolse dit jaar weer de organisator. Bij Zwolse kan alles -net als bij HEMUS vorig jaar, “voor de deur” gehouden worden, op het schaatsen na. ICE World in Dronten, de “koudste vrieskist van Nederland” bood onderdak en een geheel lege, goed geprepareerde ijsvloer voor de schaatsers, het eerste onderdeel van de 4. Het weer was zaterdag niet super maar voor PVP begrippen acceptabel, zondag was een perfecte dag. Voor mij de 26e keer dat ik deelnam aan dit gezellige sportieve weekend; 30 jaar geleden, in 1989, de eerste.
Wie deden er mee? Inger van Dok,  D skiff / Cees van Dok, HVD skiff / Mark Verwijs, HVC skiff en ondergetekende, HVE skiff

Benodigde ingrediënten voor een sportief weekend

Onze botenwagen met  daarop 4 skiffs,  en verder: 3 paar schaatsen, en 2 paar hardloopschoenen. 4 snelle mooie fietsen. Hoewel dat ‘snel’ wel sterk afhankelijk is van de berijder! Kijk goed naar het weer voor een PVP! Bij het  inpakken sta ik toch altijd wel weer voor het probleem:  “wat neem ik mee, wat trek ik aan…??” en neem vooral duc-tape mee! Want de beennummers houden nooit en boegnummers passen niet! Tip: neem van alles mee en zorg voor voldoende verschillende soorten kleding! En eten, veel eten, hoewel de Zwolse dit jaar heel groots uitpakte met zowel zaterdag als zondag een zeer uitgebreide, (door JUMBO gesponsorde) roeiers lunch en zaterdagavond een pastamaaltijd voor alle deelnemers! en wat moet je doen?

Naast de nodige organisatie, boottransport, huisje regelen en inkopen vooraf. Over het weekend verdeeld 4 onderdelen. Zaterdag schaatsen, fietsen en zondag lopen en roeien in 1x of 2-.  Drie onderdelen maken het klassement waarvan roeien verplicht is; het blijft immers een officiële KNRB roeiwedstrijd!

Het begon zaterdagmorgen, héél vroeg, met het schaatsen in Dronten 4,2 km (11 ronden binnenbaan). Mark Verwijs, Cees en dochter Inger van Dok draaiden daar bovengemiddeld hun rondjes.  Ze zetten allemaal een prima prestatie neer: ruim boven de 100 punten en dat allemaal met “weinig ijs in de benen” dit jaar! Zaterdagmiddag het fietsen op een parcours wat voor een deel nog gelijk was aan dat van 1992. Dat wisten ze zelf niet, maar ik had het boekje nog! 3 haaks op elkaar rechte stukken met als gevolg wind schuin mee, heel harde wind mee en harde wind schuin tegen en het laatste stuk helemaal tegen. Erg leuk om even te vermelden dat we door Nico Rienks werden vastgehouden. Vanuit staande start weggeschoten: hoe vaak maak je dat mee dat een tweevoudig olympisch roeikampioen je gewoon bij je….. pakt😊

Zondagmorgen was het hardlopen over 5 km. Gezamenlijk naar de start lopen naar een atletiekbaan en vandaar uit over een landweggetje een leuke ronde met een wel heel gemeen klimmetje in de laatste kilometer. En finishen bij de roei voor op de dijk. Lekker en best goed gelopen maar niet al te hard dit jaar. Mark ging als een speer! Nieuw was dat de 80 hardlopers in 4 blokken verdeeld, over het rechte eind van de baan, in één keer  werden gestart. En dan nog het verplichte afsluitende roeionderdeel. Dit gaat in een skiff of in een twee zonder. Dat is altijd zwaar: Er is al  flink wat energie gaan zitten in de twee (of 3 voor Mark) voorgaande onderdelen. We hadden prachtig weer, licht windje tegen. Het gemeen laaghangend zonnetje (óók tegen!)  maakte het navigeren op een wat gebogen traject toch wel erg lastig, evenals het vinden van de Finish die ze “verstopt” hadden tussen twee hele grote dukdalven.

De afstanden zijn lastig: ze zijn niet lang en niet kort en is dus herstellen erg lastig. Je verzuurd heel sterk, je moet snel herstellen voor het volgende onderdeel. Dus rust èn eten en drinken, en je moet je snel focussen op het nieuwe onderdeel op een andere locatie. Het klassement wordt door middel van een ingewikkelde verrekening tot punten omgerekend en opgeteld. Er moeten minimaal 3 onderdelen, waarvan roeien verplicht is, worden gestart èn volbracht. Degene met de meeste punten wint uiteraard. Er zijn verschillende categorieën. En deelname door roei(st)ers van diverse pluimage. 110 deelnemers, van de Nederlandse roeitop tot de tevreden veteraan. Een heel bijzondere wedstrijd dus!.

Onze resultaten

Cees heeft wederom, net als vorig jaar, mooi zijn heren veteranen D-klassement weer gewonnen en dat op plek 24. Helaas niet beloont met een blik dit keer. Inger ( de dochter van Cees) heeft een prachtig debuut (56e overall, 9e van alle dames(35)) gemaakt en dat smaakt naar meer, Dus die zal volgend jaar wel voor LAGA uitkomen. Mark (41e) heeft zijn uitdaging aangegaan om eens te skiffen op de PVP èn om alle 4 de onderdelen te doen, iets waarvan ik uit ervaring weet dat dat er flink inhakt en heel erg pittig is!

Voor mij gold: “meedoen is belangrijker dan winnen” en heb gewoon erg lekker gesport, en ja, het zou harder kunnen (niet veel) èn mogen maar het hoeft niet meer! Voor mij is het vooral lekker sporten en gezelligheid en ben dus wat gezakt en dobber net op ¾ rond (78e). Maar zag tot mijn opluchting dat ik nog steeds evenveel punten bij het roeien had gehaald als 27 jaar geleden in.. Zwolle, toen ook net iets onder de 100 punten! Ja, ik merk wel dat de jaren toch wel gaan tellen. Het gaat allemaal niet zo hard meer en het herstel gaat minder makkelijk. Maar tevreden met het feit dat ik gewoon mee heb kunnen doen. In ieder geval en vooral ook héél gezellig! De 110 deelnemers konden tevreden terugkijken op een zeer geslaagd en gezellig evenement.

Volgend jaar

Volgend jaar is het bij NEREUS (net als in 1998!) dus lekker in de buurt. Wat ik eerlijk gezegd wel en beetje jammer vind want dat stukje water ken ik inmiddels wel, en de charme van een weekendje weg met roeivrienden in een huisje, zal waarschijnlijk wel niet doorgaan en waarschijnlijk vanuit huis wordt gesport. Ik hoop jullie een beetje enthousiast te krijgen voor roeiwedstrijden die anders zijn dan de gebruikelijke 2, 5 of 7,5 km.

(ik) ga lekker trainen, ik hoor het wel!

Vrolijke roeiersgroet,
namens alle andere PVP’ers
Jorg