Jorg Santen heeft op zaterdag 8 mei de nieuwe d’ Eendraght gedoopt.

Het is inmiddels bijna traditie geworden om combi C- materiaal aan te schaffen. De eerste Combi’s kwamen in 2005, in eerste instantie om te kijken of het zou bevallen. De eerste rode Schellenbacher heeft Jorg geleverd. Inmiddels is wel duidelijk dat gecombineerde boten waarin je gestuurd of ongestuurd kan roeien erg goed bevallen.

En het komt nu met de Corona wel erg goed uit dat er weer een nieuwe Combi in de vaart komt. Ook prettig is dat we in de winter allemaal kunnen roeien en geen verkleumde stuurtjes na anderhalf uur uit de stuurstoel moeten hijsen. En ook een goed boottype om “ongestuurd” te leren sturen voor 2- of 4-zonder.

De eerste ‘d Eendraght was een houten overnaadse toerboot bij uitstek en nu komt in haar plaats een snelle, hi-tech carbon boot. Geschikt voor de verwende toerroeier maar ook voor de (lange) afstandswedstrijdroeier: marathons en prestatietochten. De nieuwe ‘d Eendraght voldoet aan de strengste veilheidseisen. Helaas NIET geschikt en niet bedoeld als instructieboot voor echt beginnende roeiers! Dat wil ik toch nog even benadrukken en dat vinden jullie ook terug in de proevenlijsten om de boot te mogen afschrijven. Een erg aantrekkelijk vooruitzicht, maar dat is dus “de worst” om verder te komen met het verfijnen van de roeitechniek. Het is namelijk niet de makkelijkste boot. Een hydrodynamisch snel schip betekent dat het minder stabiel is, want het oppervlak is zo min mogelijk nat. En dat was met de Oude ‘d Eendraght wel wat anders, lekker overnaads en dus stabiel: ideaal voor toertochten en kampen.

Na de doop door Jorg werd er door een drietal junioren roeiers, Julian en Isabelle Croes en Thomas Boelens voorgeroeid. Zondag 9 mei ’21 kreeg de nieuwe ‘d Eendragt de volgende doop, want toen roeiden Maarten Peters, Remmert Korthals en ik er mee naar de Oude Sluis en terug. Het is een fijne boot om in te roeien.

Nog even de naam ‘d Eendraght. In 1676 ging Michiel de Ruyter naar Sicilië met ‘d Eendraght en 76 opvarenden.

In 1674 werden bijna 800 predikanten naar het gerechtshof in Pozsony (Bratislava) ontboden. De 336 die daaraan gevolg gaven werden wegens rebellie ter dood veroordeeld. Keizer Leopold I was echter clement en stelde hen voor een keuze: katholiek worden of emigreren. De 42 die voor emigreren kozen, werden lopend naar Napels gebracht. Drie van hen stierven onderweg en 26 werden galeislaaf in dienst van de Spaanse onderkoning van Napels. Diverse regeringen protesteerden hiertegen, waaronder Nederland via zijn ambassadeur Hamel Bruynincx. Toen dit niet hielp werd luitenant-admiraal De Ruyter per brief door de Staten-Generaal geïnformeerd over de situatie waarin de predikanten verkeerden. Hij kreeg de opdracht in overleg te treden met de Spanjaarden om de Hongaren vrij te krijgen. De Ruyter was sinds 1675 met een vloot in de Middellandse Zee om Nederlandse koopvaarders te beschermen en Spanje te helpen tegen Franse kapers. Dat land was hem dus dank verschuldigd en op 11 februari 1676 werden de predikanten vrijgelaten en aan dek van ‘d Eendraght door De Ruyter ontvangen. Tijdens de slag bij Etna op 22 april 1676 raakte de Ruyter dodelijk gewond en overleed hij aan boord van ‘D Eendraght.

Meer foto’s van de doop van d’Eendracht kun je hier bekijken!

Lex van Emden
Met veel dank aan Jorg Santen en Wikipedia