Alle roei- en kanoleden begeven zich met regelmaat op het water. Meestal is het rustig op het water en zelden komen we andere vaartuigen tegen. Maar af en toe komen we een vracht- of fietsboot tegen. Soms varen we onze toertocht op ander water. En ’s zomers is het drukker door gemotoriseerde pleziervaart.

Gelukkig kennen we slechts een paar incidenten waar onze leden bij betrokken waren en steeds gelukkig met de schrik vrij kwamen. Maar elders zijn er serieuzere ongelukken geweest met zelfs dodelijke afloop.

Natuurlijk krijgt veiligheid aandacht tijdens de instructie. Helaas verwatert kennis na enige tijd en dat vraagt om een opfriscursus. Soms verandert de wet en de daarmee samenhangende vaarregels.

In het recente nummer van Kano Sport stond een artikel over kanoën en verkeersregels op het water. Daarin werd het boekje Kano-Vaarregels aangeboden voor geïnteresseerden.

Het boekje lijkt een mooie verzameling van informatie en wordt regelmatig bijgewerkt door de schrijver Arend Aalbrecht.

Het boekje is beschikbaar gesteld op zijn website. Volgens mij is het boekje interessant voor zowel kano- als roeileden. Gebruik de volgende mogelijkheid om de laatste versie van het document te downloaden en te lezen Kano Vaarregels in Nederland.

Bart Bruijnesteijn