Wat was de aanleiding om lid te worden?
Ik heb lang geschaatst maar er kwamen steeds meer jongeren bij en ik kon het tempo niet helemaal meer volgen. Dat voelde niet fijn. Ik ben toen kort gaan hockeyen en daar ontmoette ik Jos Hoppenbrouwers. Hij vroeg, is roeien niets voor jou. Dat ben ik toen ook gaan doen, aangezien water me altijd getrokken heeft. Ik ben namelijk in mijn jonge jaren als scheepsvaartuigkundige de hele wereld over gereisd op een vrachtschip. En ik ging ook graag met vrienden mee zeilen. Ik was direct enthousiast.

Hoe was de eerste ontvangst op de club?
Ik ben via een open dag gekomen en de sfeer voelde direct goed. Ik ben begonnen in een wherry en later in de C1. Het leuke was dat in deze jaren Esther Röling – een heel enthousiaste instructeur – veel inloopmomenten organiseerde in verschillende boten. Zo zijn we met z’n allen ook een keer in de 8 gaan varen; dit is de enige keer dat ik hierin gezeten heb.

Heb je in de tijd dat je lid was naast roeien ook vrijwilligerswerk gedaan en zo ja wat?
Al vrij snel ben ik instructie gaan geven en ik heb dit vele jaren gedaan. Ik heb ook meegeholpen met het opzetten van de BRC. Onze opzet was toen om direct te starten in een C1 om goed te leren roeien. Nu wordt eerst in ploegboten gevaren maar dat heeft meer met praktische overwegingen te maken.

Wat doe je nu op de club? (vast roeiclubje/variëren)
Op dit moment ben ik veruit de oudste van mijn vaste groepje. Er zijn in de loop van de jaren wel wat ploegleden afgevallen. Met mijn roeimaten van het eerste uur, Jos, Saskia, Annick en Chretiënne die geregeld meevaart, zijn we op zoek gegaan naar versterking en is het fijn dat Bas en Monica van de “nieuwere  lichting” nu met ons meevaren op zaterdagmorgen. Toen ik 80 werd hebben ze me nog verrast met een “reünie” van mensen waar ik mee geroeid had. Ik dacht wat leuk dat deze mensen weer een keer komen roeien maar daarna hebben ze me met z’n allen meegenomen naar Het Rechthuis voor taart en koffie, heel leuk.

Wat was het raarste wat je hebt meegemaakt in de afgelopen 25 jaar?
Ja, daar hoef ik niet zo lang over na te denken: onze aanvaring met de fietsboot zo ongeveer 4 jaar geleden. Wij kwamen terug vanaf de sluis en net na de grote bocht zaten wij net als dit vrachtschip midden op de Amstel. Wij hebben met stuurboordkant de stuurboordpunt van dit schip geraakt en de Agatha brak doormidden. Gelukkig zijn we allemaal ongedeerd gebleven. De buurtbewoners en de roeileden hebben ons zeer goed opgevangen; we zijn de week daarna ook direct weer gaan varen om geen angst te krijgen en gelukkig heb ik dat nu ook niet met roeien door de bochten.

Wat was het leukste wat je hebt meegemaakt de afgelopen 25 jaar?
Dat was denk ik, wel Sail. Met onze boot tussen die gigantische schepen roeien vond ik machtig mooi. Ook in mijn eerste jaren de korte baan wedstrijden vond ik heel leuk. Tijdens de Kikarow heb ik de doortocht door de sluis mogen begeleiden als sluiswachter. En ik heb vele jaren de roeiers die tot de sluis roeiden, zien komen en gaan.

Heb je nog iets te melden aan alle huidige leden?
Wat ik zo leuk vind, is dat jong en oud met elkaar deze sport kan beoefenen. En als gepensioneerde geniet ik van de verhalen van de jongere ploegleden, je hebt thuis dan ook weer wat te vertellen. Ik merk dat ik natuurlijk niet meer zo vlot roei als vroeger maar ik probeer door tijdens het tandenpoetsen de 2 minuten afwisselend op 1 been te staan, mijn balans te blijven trainen. Deze tip heb ik een keer gehoord van iemand van de club, het zou Herma geweest kunnen zijn.

Silvia Bocxe