Netty woonde in Mijdrecht aan het water en zag wel eens roeiers langs komen. Ze kende Harry de Grood, die haar over de streep trok om het roeien eens te gaan proberen bij Michiel de Ruyter. De allereerste les ging heel bijzonder. Zoals gebruikelijk bij de vereniging ga je dan in een wherry. Maar de instructeur had niet goed geteld: er stonden vijf aspirant roeiers op het vlot, in plaats van de verwachte vier. Geeft niks, zeiden ze, je kunt gewoon mee. Ga maar in de punt van de boot zitten dan ervaar je hoe het voelt op het water. Netty vond het erg leuk en ze heeft daarom, denkt ze, ook geen problemen gehad met het bewaren van evenwicht in de C1 en meer-persoons C-boten. Dat evenwicht was belangrijk, want onderdeel van de lessen was dat je, als je op boeg zat, midden op het water over alle roeiers heen moest kunnen klimmen naar de stuurplaats.

Hoogtepunten waren voor haar in de afgelopen 25 jaar de roeitochten naar Sail Amsterdam. Twee keer had ze het er voor over om in de ochtend om 6.00 u op te staan en ‘s avonds uitgeput weer thuis te komen. Ook de roeitochten vanuit Roeivereniging De Geeuw in Sneek met de enige Finse kerkboot in Nederland, staan in haar geheugen gegrift. (Een boot voor 14 roeiers en 1 stuurman of -vrouw. Je zit met z’n tweeën naast elkaar en zeven achter elkaar en kunt er makkelijk een fikse afstand mee roeien – red.).

Als stuur is ze wel eens met een boot aan lager wal geraakt, wie niet zou ik zeggen. In de Vinkeveense Plassentocht zitten een paar beruchte plekken. Als het windkracht 4 of meer is, gaat het snel mis. Toch kom je altijd weer los.

Menig niet-roeier denkt dat roeien een zomerbuitensport is, maar bijgaande foto bewijst het tegendeel. Zelfs sneeuw houdt Netty niet tegen.

Netty zit al jaren in de toercommissie. Naast de voorbereiding voor de toertochten ligt het accent van de werkzaamheden vooral op de gastentocht. Een drukke en vermoeiende dag die echter veel waardering van de gasten oplevert.

Netty is een actief sporter, ze wandelt, tennist en roeit ook nu nog 3 keer per week. Op dinsdag met instap roeien, en zaterdag en zondag met een vaste ploeg, op zondag een damesploeg. Ze kijkt met tevredenheid terug op deze 25 jaren en hoopt het nog lang vol te houden als senior.

Marten van Til