Vanaf woensdagavond 14 oktober 2020, 22.00 uur, gelden er weer beperkingen voor o.a. het roeien in meer-persoons boten. De voor zaterdag 17 oktober geplande proeven van Goof (grote stuur/roei) en Esther en mij (kleine stuur/roei) dreigen tot nader order te worden uitgesteld.

Iemand (vermoedelijk Lex) belt en appt rond en dan blijkt het improvisatietalent binnen MdR groot. De roeicommissie overlegt met de proevencommissie en daaruit volgt de bereidheid van examinatoren en instructeurs om de proeven op woensdagavond te houden. Sonja zet het nieuws op de BRC-app en krijgt direct positieve reacties van alle betrokkenen.

De roeifeeën van Goof willen ook helpen bij het naar buiten (en later weer naar binnen) helpen van onze ‘good old’ Drechtsblauwe Wherry.  Hulp komt ook van Sonja (die de ´pep-talk´ doet) en Dinie (die foto’s maakt). En zelfs de examinator tilt mee!

Grappig (zeker achteraf) is de veronderstelling van onze examinator dat hij de proef vanuit het stuurbankje kan gaan afnemen. Hij vraagt daarom naar de ontbrekende roeifee. Het bankje in de Wherry kan weliswaar plaats bieden aan 2 personen, maar daar zit dan nauwelijks of geen ruimte tussen. Hoewel de 1,5 meter-norm aan boord niet geldt, is ‘samen op een bankje’ uitgesloten. Sonja is (zoals altijd) heel duidelijk: Hij zal dus zelf voor roeifee moeten spelen. Gelukkig besluit hij dat te gaan doen.

Hoewel ik er eerst vanuit ga dat ik het hele gebeuren relaxed zal ondergaan, wordt dat toch opeens een beetje anders. Ik kan namelijk niet meer bedenken waarom het blad van de riem niet bol maar hol op het gras moet liggen. Het stuurkoord ligt een slag gedraaid en we gaan een klein stukje strijkend op pad. Dat verloopt op zich prima (dacht ik), ware het niet dat ik niet voortdurend naar achteren kijk. Dat moet anders! Nu 180% echt bij de les, gaan we richting Uithoorn. Ondanks dat de vaste volgorde van ‘het vierkantje’ wordt omgegooid, gaan alle bochten goed en dat is ook het geval bij de brug en bij de 8 om de dukdalven.

De wissel van stuur midden op het water ziet er spectaculair uit volgens Dick. Gelukkig is hiervan geen foto….

Esther is ook lekker op dreef en in de schemering leggen we allebei zowel op slag als strijkend bij de steiger aan. Dat is in ieder geval de bedoeling. Strijkend lukt het niet helemaal in 1 keer, maar onveilig is het niet. De nieuwe kansen worden benut 😊

Met een actieve groep in kano´s en nog een tweede boot, waarin Goof met dezelfde uitdagingen zit, is het in de schemering toch nog een drukte van belang. Esther moet onze Wherry nog correct binnen loodsen en krijgt een paar lastige vragen over de benaming van onderdelen. Zelfs de spoorstok weet ze te benoemen. De boot naar binnen, de rails schoon, de luchtkasten open, de boot naar z’n plek, net als de riemen en het roer. Het blijkt allemaal voldoende. Alle drie geslaagd !

Voor leerlingen en instructeurs binnen de BRC is het weer een rare overgang van hectiek naar stilte. Het gebruik van C1 (eerder deze zomer toegepast) is met het koele water geen optie. Nu is het wachten tot de landelijke beperkingen zijn verruimd. Wandelen en fietsen (met maximaal 4 personen) is nog wel mogelijk. De regio biedt daarvoor gelukkig ruimte genoeg. Blijf gezond is volgens mij het passende motto.

Gert